?

Log in

No account? Create an account

Previous Entry | Next Entry

В любимом сообществе gotovim_vmeste2 на этoй неделе проходит раунд "Зелёные помидоры." Я считаю зелёные помидоры прекрасным кулинарным сырьём, выложy за неделю несколько рецептов. А на следующей неделе у нас будет идти раунд "Грибы за 3 месяца."

3 ст. л. растительного масла без запаха, для жарки
1 крупная луковица
1 свёкла средней величины
1 баклажан средней величины
3 зелёных помидора средней величины
соль
чёрный молотый перец, молотый кориандр, размолотая нигелла (чернушка)
3 ст. л. растительного масла без запаха, для жарки

Луковицу почистила, нарезала полукольцами.
Разогрела в тяжёлой сковороде масло, на среднем жару стала обжаривать лук. Всыпала свёклу когда лук был золотистого цвета.
Свёклу вымыла, вытерла. Почистила, нарезала соломкой.  Всыпала в сковороду свёклу, обжарила со всех сторон, помешивая.
Порезала кружками баклажаны, всыпала в сковороду, обжарила помешивая.
У помидоров вырезала плодоножку, порезала каждый помидор пополам, потом дольками. Добавила помидоры в сковороду, перемешала.
Когда помидоры прогрелись, посолила, добавила пряности, перемешала, уменьшила жар до средне-слабого, закрыла сковороду крышкой, оставила тушиться. Временами помешивала.
Тушила так до мягкости свёклы, выключила жар. Дала постоять под крышкой 10 минут. Попробовала, выправила на соль-пряности. Внутренний голос попросил добавить 1/4 чайной ложечки сахара, просьбу удовлетворила.

Ели на гарнир к тефтелям, но можно подавать как самостоятельное блюдо. Мне вкусно и холодным тоже, но некоторые требуют только горячим.

Green tomatoes eggplants beets

Recent Posts from This Journal

Comments

( 8 comments — Leave a comment )
uvanimo_bark
Sep. 20th, 2012 08:09 am (UTC)
Спасибо. Мне, впрочем, кажется, что "первая скрипка" здесь принадлежит баклажанам(у), но спорить не стану;)
massaraksh10
Sep. 20th, 2012 08:30 am (UTC)
Не, Юра, ты знаешь (эээ...мы ведь перешли на "ты"? если нет, то перейдём?), свёкла всё равно доминирует. Но общий вкус интересный, сложный. Я иногда сверху тефтельки кладу и вместе тушу, хорошая густая подливка получается, и никакого отдельного гарнира уже не требуется.
uvanimo_bark
Sep. 20th, 2012 08:45 am (UTC)
1. На "ты", конечно! (если ты не возражаешь:)

2. Как хочешь, но у меня к незрелым (зеленым) томатам настороженное отношение... Буду рад переубедиться в нем:)
be_l_ena
Sep. 20th, 2012 03:29 pm (UTC)
вот меня тоже гложут сомнения, насчет зеленых помидоров. Сапонины, они-такие сапонины. ядовитые в смысле. и зеленую (позеленевшую на свету) картошку из-за них, сапонинов, есть не рекомендуется. насмотрелась я на незрелые помидоры на личных кустиках, и запах их мне родной, но неаппетитный. кто бы меня переубедил и насчет ядов успокоил...
massaraksh10
Sep. 20th, 2012 04:41 pm (UTC)
*удивившись" Ну, я их уже лет 20 как готовлю и ем... Возможно, я покупаю не совсем зелёные, а "белые" - во всяком случае, они быстро зреют если их прямо зелёными не приготовить. И жареные зелёные помидоры на Американском Юге едят активно, я была в кафе в Атланте (привет от Скарлетт) - у них очень популярное блюдо в меню, и во всех книгах по кухне Юга рецепт присутствует....
lyukum
Sep. 20th, 2012 05:02 pm (UTC)
Это цитаты по-английски, а ты переведи, ладно?

Tomatine is a poisonous alkaloid element found in the tomato plant. Scientists call it a glycoalkaloid and refer to its antifungal properties. Tomatine is found in the green parts of the plant, such as the leaves, stems, and unripe fruit. The ripe red tomato has only very minimal levels of tomatine and is generally safe for human consumption. Even unripe fruits don’t have enough tomatine to make the average person sick. That makes the dangers of tomatine a relatively theoretical part of nutritional science.

Toxicity of Tomatine in Humans

Primary education on the toxicity of tomatine doesn’t have much to do with eating the fruits of the tomato plant. After all, fried green tomatoes are a delicacy in restaurants, and if tomatine was generally toxic in the levels carried in the actual tomato, that would mean a lot of liability for those who serve it up to the public. Information on tomatine generally shows why the leafy greens of the tomato plant are not part of the local gastronomy in parts of the world that love to eat tomatoes, but for some individuals, even the tomato itself is not the best choice for regular diet, partly because of various elements like tomatine.
[...]
Other Reports of Tomatine Symptoms

Although tomatine in the ripe tomato is generally not harmful, some individuals report various side effects of these substances and others that occur naturally in the vegetable world. Scientists have found that besides tomatine, there is another somewhat toxic ingredient called atropine in the tomato plant. Either or both of these are said to be involved in some cases of digestive difficulty when they are combined with hot peppers or other similar foods. Some nutritionists also consider tomatoes to be part of the general family of nightshades, along with vegetables like potatoes and eggplants, that carry some other potentially toxic elements that can have an effect on some consumers. Nightshades are generally known for a bitter taste when the toxins are present.

Although some consider tomatoes to be essentially healthy, others consider them a hazardous food that can contribute to arthritis and other pain. The nutrition of the tomato is very much in debate on some nutritional forums where food science enthusiasts talk about the negatives of elements like tomatine, versus the positives of other ingredients like lycopene.

Those who are involved in a specific diet or supplement program can talk to their nutritionists about whether tomatine represents a potential health hazard for them. Getting customized nutritional information is part of boosting your dietary health, and what is true for one person may not be sure for all people. Look into the latest research on food science and observe your diet to see if you are susceptible to tomatine or other potential toxins.
***
Leaves, stems, and green unripe fruit of the tomato plant contain small amounts of the toxic alkaloid tomatine. They also contain solanine, a toxic alkaloid found in potato leaves and other plants in the nightshade family. Use of tomato leaves in tea (tisane) has been responsible for at least one death.[citation needed] However, levels of tomatine in foliage and green fruit are generally too small to be dangerous unless large amounts are consumed, for example, as greens. Small amounts of tomato foliage are sometimes used for flavoring without ill effect, and the green fruit is sometimes used for cooking, particularly as fried green tomatoes. Compared to potatoes the amount of solanine in green or ripe tomatoes is low; however, even in the case of potatoes while solanine poisoning resulting from dosages several times normal human consumption has been demonstrated, actual cases of poisoning resulting from excessive consumption of potatoes that have high concentration of solanine are rare.

***
статья о МакГи
http://www.nytimes.com/2009/07/29/dining/29curi.html
massaraksh10
Sep. 20th, 2012 05:46 pm (UTC)
Спасибо тебе! Я сейчас умчусь до ночи, но общий смысл такой: В небольших количествах нестрашно.
be_l_ena
Sep. 20th, 2012 05:15 pm (UTC)
У нас зеленые использовались только в соленом(квашеном) виде. В тч и в рассольнике. Но я как-то так и не приобщилась
( 8 comments — Leave a comment )

Profile

Juliette Binoche new
massaraksh10
massaraksh10

Latest Month

October 2018
S M T W T F S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Tags

Powered by LiveJournal.com